Sunday, November 27, 2011

losing weight, getting into the jive and everything in between

mek jihah sudah tanya sama saya bagaimana saya menghilangi 4 kg. kahkahkah malu nak sebut baru 4 kg je turun.
mek J, saya diet sebenarnya dah hampir 30 hari, tapi BARU turun 4 kg since the last post. since this post is written, i'm proud to say that i've lost another kilo.
so semua sudah5 kgs la kehilangan. well, more or less.

so here's how i do it:

1. consult a doctor
i went to see a doctor for consultation sebab memang sangat susah nak keep the weight off. before this memang dah always on diet pon. but the moment i lost a few kgs i jadi relax and stopped dieting. resulting in me gaining back all the weight. plus a few more grams. hehe. so doc cakap, makan dulu macam biasa u makan, tapi makan awal. malam avoid makan after 8 (which i used to do all the time). and NEVER MISS A MEAL!pendek kata, jangan melapar dan menyeksa badan lah. dan yang paling penting, exercise.
YA EXCERCISEEEE!!!benda paling saya tidak sukaaaaaa!!tapi mana ada orang boleh kurus without exercise kan? so, saya tahu saya ni susah nak excercise, i have to find a motivation. jadi motivasi saya ialah nak kahwin. walaupun sebenarnya plan asal ialah lagi 2 tahun, ahh what the hell kan. i buat-buat i nak kahwin tahun depan.hahahahahahhahaha!!! so seolah-olah macam "i'm left with no choice but to exercise if i wanna get married next year". and lagi, KOT-KOT lah betul tetiba terkahwin tahun depan, at least i look like one of VS' angel kan.
ha paham tak?

2. exercise
since i woke up super early (5 am) cos dah terjadi biasa since fasting month haritu, i make use of it. bangun pagi tu, warm up dulu, then i buat leg exercise about 5 reps for each leg. then i skip ikut kemampuan. i started off with only 100 kali je skipping cos tak mampu.capek!and then jadi batuk cos asthma attack. tapi after a while, i find myself doing more than 200 skips per session. and my asthma pun gone.
tu pagi. then petang after balik kerja, i sambung. tapi actually petang ni ikut tahap kelaratan dan kerajinan. usually i balik lambat and dah tak larat, so i tak buat.
if i buat, i akan sambung another 250 of skipping. so in a day, i skip 500 times.
which is i rasa a great achievement for me lah.
kalau ada yang buat 1000 kali, bagus. saya tak mampu ok.

3. makan apew tew?
makan kena jaga uollsss!! dah exercise separuh nyawa hilang, jangan lah hentam makan macam raja bersiong!actually, i makan pon boleh tahan banyak la. tapi at the end of the day, menyesal cos penat sangat excercise tapi no point if makan tak jaga. ni my diet plan. nak ikut, ikut lah. taknak ikut sudah. tapi i x advise ikut cos bukan betul sangat pon. but anyway here goes:

brekkie: 2 genggam cereal koko krunch (better ambik yang diet punya cereal) with low fat milk. i tried diet cereal tapi i don't like the taste. since i guna koko krunch, jangan lah tamak ambil full cream milk. memang lah mengundang. if rasa nak sihat lebih, i'll eat fruit yogurt.

lunch: sesenduk nasik, fried chicken/fish, sayur extra. ni beli kat kedai. if i masak and bawak bekal, usually nasik memang aku bedal je dua tiga senduk dengan ayam goreng and vegetable soup.

malam: sometimes i'll just eat cereal balik. sometimes malas, i masak maggie kahkahkah. if i feel like extra rajin, i buat je mushroom soup. sometimes i tak makan cos too tired+malas nak kunyah makanan. hahaha boleh? sometimes i masak nasik goreng. tak tentu.

tapi i pandai adjust. if i rasa macam dah terlebih makan, i will do extra exercise. kalau tak rajin nak excercise extra, nangis je lah mengenang nasib tak sedar diri bila makan.

4. gelora bung karno nafsu serakah
kena pandai manage meh. i do indulge ONCE IN A WHILE. not everyday. if i feel like eating something extra heavy, i will eat. tapi takkan makan everyday. usually once a week je. like nasik goreng di makan pada malam hari, tak berlaku selalu. berlaku cuma seminggu atau dua minggu sekali. cos malam memang i jadi pemalas lebih. so nak makan pon fikir 56 kali sebab once dah mandi semua, malas dah nak gosok gigi balik lepas makan. hahahahha.
eh jangan tak tahu, there's this one time bila i rasa terlalu malas, nak bernafas pon i taknak ok! :D

so far, tu je lah. my doctor suggested a diet pill nama adipex. i'm currently still using it but i'm down to the last two tablets and plan to stop taking it. cos i rasa dah boleh survive on my own without having to depend on drugs.
so far, rasa sama je ambik pill and tak ambik pill. actually adipex dia macam tahan lapar. and memang tak rasa lapar. but because saya dasar makan banyak, maka lapar atau tidak, saya tetap makan. cuma pandai je jaga. that's why i'm gonna stop. hehe. and i think exercising helps a lot. actually, it helps.

so mari berdiet!
my goal weight is 52-55kg.
umm, nak memalukan diri sendiri boleh tak? my heaviest weight before i diet ni ialah 66kg. i am now 60.4kg. i have like 9kg to lose. more or less. so target by march next year hopefully boleh capai 52 kg. doc tak bagi cos i'll be underweight already.
but i figure, might as well go all the way so if i happen to gain back a bit of weight, it won't cross 55kg border.
oh and i'm 164 cm tall. not that tall but ok lah with 60.4kg weight. my ideal weight pon but biasalah. dah lama tak nampak nombor 5 kat weighing scale tu.
saiko kejap.

ohhhhh and don't forget to measure urself jugak kalau rajin.
cos kadang-kadang, u don't see the result in kilos, but in inches instead.
i malas nak measure, so i guna this one extra fit dress i have as my benchmark.
once i can fit into it, i know i weigh 55kg :)

good luckkk!!!!!

omg panjangnya entry ni.

2 comments:

Sayalah Cik Liys said...

wowwee! motivasi pagi ni babe! Have a nice day ahead!

**sambil pikiaq mana dok simpan skipping rope**

Fathia-Z said...

hahaha hoping to motivate more!
i beli je skipping rope baru. yang lama mungkin dah dimakan tikuih!
:D

have a great day lizzie!